Składniki:
- 1 białko
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki wytrawnego sherry
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka sosu hoi sin
- 225 g gotowanych krewetek
- 4 cebulki dymki
- 25 g ponikła słodkiego z puszki
- 8 arkuszy chińskiego papieru ryżowego
- olej
- sos hoisin
Sposób wykonania;
Mąkę kukurydzianą wymieszać razem z białkiem po czym dodać posiekana dymkę, odsączone ponikło, krewetki, cukier, sherry oraz sos hoisin.
Całość dokładnie wymieszać.
Arkusze ryżowe zanurzyć na chwilę w wodzie i rozłożyć pojedynczo na blacie.
Na każdym rozłożyć odrobinę farszu i zawinąć tak jak na gołąbki.
Smażyć pierożki partiami na rozgrzanym oleju około 5 minut,
Przed podaniem odsączyć na kuchennym ręczniki i skropić sosem hoisin.