Składniki:
- 16 krewetek
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule dymki
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- olej
- 4 białka
- 4 łyżki maki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki octu z białego wina
- 4 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki jasnego brązowego cukru
- 1 zielona papryka
- ½ łyżeczki sosu chili
- 300 ml bulionu z warzyw
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Sposób wykonania:
Z krewetek usunąć żyłki i lekko je spłaszczyć po czym dodać do nich posiekana dymkę, czosnek oraz imbir.
Wlać sherry, sos sojowy i olej.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut.
W między czasie białka ubić na sztywną pianę po czym dodać mąkę pszenną i kukurydzianą, delikatnie połączyć.
Następnie do rondelka włożyć koncentrat pomidorowy, ocet, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, chili, bulion z warzyw oraz mąkę kukurydzianą.
Całość dokładnie wymieszać i gotować około 10 minut, aż powstanie jednolity sos.
Natomiast krewetki zanurzać w cieście i smażyć partiami na rozgrzanym oleju na złoto.
Podawać razem z sosem.