Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Słodko-kwaśne krewetki

 

Składniki:

 

  • 16 krewetek
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • olej
  • 4 białka
  • 4 łyżki maki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 4 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 1 zielona papryka
  • ½ łyżeczki sosu chili
  • 300 ml bulionu z warzyw
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Sposób wykonania:
Z krewetek usunąć żyłki i lekko je spłaszczyć po czym dodać do nich posiekana dymkę, czosnek oraz imbir.
Wlać sherry, sos sojowy i olej.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut.
W między czasie białka ubić na sztywną pianę po czym dodać mąkę pszenną i kukurydzianą, delikatnie połączyć.
Następnie do rondelka włożyć koncentrat pomidorowy, ocet, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, chili, bulion z warzyw oraz mąkę kukurydzianą.
Całość dokładnie wymieszać i gotować około 10 minut, aż powstanie jednolity sos.
Natomiast krewetki zanurzać w cieście i smażyć partiami na rozgrzanym oleju na złoto.
Podawać razem z sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *