Składniki:
- 1 woreczek ryżu
- ½ szklanki wody
- sól
- szczypta kardamonu
- szczypta przyprawy curry
- 1 małe mango
- 1 filet kurczaka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 szklanki bulionu warzywnego
Sos sałatkowy
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta mielonego białego pieprzu
- 2 łyżki posiekanego koperku
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, osączyć, przełożyć do rondla i doprawić kardamonem i przyprawą curry. Filet umyć, osączyć i skropić sokiem z cytryny. Podgrzać bulion, włożyć mięso i gotować około 10 minut., wyjąć i pokroić w paseczki. Mango umyć, obrać połowę pokroić w kostkę, połączyć z ryżem. Olej połączyć z kwaśną śmietaną, sokiem z cytryny, odrobiną rosołu, pieprzem i posiekanym koperkiem, osolić. Ryż, paseczki kurczaka i mango polać przygotowanym sosem. Podawać na liściach sałaty.