Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryżowa sałatka z mango i kurczakiem

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu
  • ½ szklanki wody
  • sól
  • szczypta kardamonu
  • szczypta przyprawy curry
  • 1 małe mango
  • 1 filet kurczaka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szklanki bulionu warzywnego

    Sos sałatkowy

  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta mielonego białego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanego koperku

    Sposób przyrządzenia:
    Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, osączyć, przełożyć do rondla i doprawić kardamonem i przyprawą curry. Filet umyć, osączyć i skropić sokiem z cytryny. Podgrzać bulion, włożyć mięso i gotować około 10 minut., wyjąć i pokroić w paseczki. Mango umyć, obrać połowę pokroić w kostkę, połączyć z ryżem. Olej połączyć z kwaśną śmietaną, sokiem z cytryny, odrobiną rosołu, pieprzem i posiekanym koperkiem, osolić. Ryż, paseczki kurczaka i mango polać przygotowanym sosem. Podawać na liściach sałaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *