Składniki:
- 1 woreczek ryżu
- 3 szklanki wody
- 1 mały seler naciowy
- ½ puszki konserwowego groszku
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki gotowego sosu sałatkowego z jogurtem
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 plasterek szynki
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować w osolonej wodzie/ 1 szklanka/, odcedzić, osączyć i wystudzić. Seler umyć, pokroić w kostkę . Do garnka wlać ½ litra wody , osolić. Dodać pokrojony seler i konserwowy groszek i gotować około 5 minut, odcedzić, osączyć na sicie, wymieszać z ryżem. Do sosu sałatkowego wrzucić posiekaną zieloną natkę pietruszki. Polać ryż z warzywami. Plasterek szynki posmarować musztardą, dodać troszkę ryżu z warzywami i zwinąć w roladkę. Podawać z pozostałym ryżem na gorąco.