Składniki:
- 1 kalafior
- 10 dag brukselki
- 20-30 dag wołowiny
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1 ½ szkl. ryżu
- 2 ¼ szkl. wody
- 1 łyżka smalcu
- 1 szkl. rosołu
- ½ łyżki sou sojowego
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
- Składniki podane na marynatę dokładnie wymieszać ze sobą po czym zalać nią mięso pokrojone w kostkę, odstawić na 15 min.
W między czasie ugotować ryż na sypko.
Następnie mięso przesmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, wówczas go wyjąć a na tą samą patelnie wlać pozostały olej i gdy się rozgrzeje wrzucić kalafior podzielony na różyczki oraz brukselkę.
Całość wmieszać i doprawić do smaku solą i smażyć przez chwilę.
Ponownie włożyć na patelnie mięso, ryż oraz smalec.
Zalać całość rosołem, doprowadzić do wrzenia, pozostawić na mały ogniu pod przykryciem ok. 10 min.
Przed podaniem skropić sosem sojowym.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Kamila M