Składniki:
- 1 pstrąg
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 cebula
- 2 plasterki słoniny
- 5-6 pieczarek
- 2 ząbki czosnki
- 1 kawałek selera
- 5-6 łyżek oleju
- ¾ l rosołu
- ½ kostka rosołowa
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Sposób wykonania:
- Wypatroszoną rybę oprószyć solą oraz imbirem i odstawić na 30-60 min.
W między czasie cebulę pokroić w cienkie plasterki a słoninę w zapałki po cym wrzucić je na patelnie z rozgrzanym olejem, przesmażyć, wówczas dodać rybę i smażyć ok. 3 min.
Następnie rybę wyjąć a na patelnie wrzucić pokrojone pieczarki, posiekany czosnek oraz rozkruszoną kostkę rosołową.
Całość wymieszać, smażyć chwilę i ponownie włożyć rybę razem z rosołem, trzymać a ogniu ok. 10 min.
Na koniec dodać sos sojowy oraz olej sezamowy, wymieszać.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Kamila M