Składniki:
- 30 dag filetów z dorsza
- 20 dag wędzonego pstrąga
- 1 cebula
- 2 cebulki dymki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka smalcu
- 1 ½ szkl. ryżu
- 2 ¼ szkl. wody
- 1 szkl. rosołu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Sposób wykonania:
- Posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć na rozgrzanym oleju wymieszanym ze smalec, po czym dodać filety rybne pokrojone na kawałki ok. 2min.
W miedzy czasie ryż ugotować na sypko, wówczas dodać go o ryby razem z rosołem.
Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu pod przykryciem ok.10 min.
Po tym czasie odkryć dodać posiekana dymkę oraz sos sojowy i doprawić do smaku solą.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Paulina L