Składniki:
- 400 g ryżu basmati
- 3 czerwone papryczki chili
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżka masła
- pęczek natki kolendry
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 1 zielona papryczka chili
- kilka liści curry
- 1 łyżka niesolonych orzechów nerkowca
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- 2 cytryny
- sól
Sposób wykonania:
- Ryż zalać dużą ilością osolonej wody i gotować do miękkości po czym odcedzić i wymieszać z łyżką masła.
Następnie na rozgrzanym oleju uprażyć ziarna gorczycy po czym dodać imbir, chili, liście curry i orzechy.
Całość wymieszać i trzymać na ogniu około1 minuty, wówczas dodać sok z cytryny, kurkumę oraz sól.
Podlać odrobiną wody i dusić jeszcze 2 minuty i dodać ryż.
Cały czas mieszając podgrzać aby ryż pokrył się równomiernie sosem.
Przed podaniem posypać jeszcze kolendrą.