Składniki:
- 80 dag filetów
- 75 dag pomidorów
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżeczki utłuczonego zielonego pieprzu
- sok z 1/2 cytryny
- 2 cebule
- 50 g rodzynek
- 5 łyżek oleju
- 12-14 oliwek
Sposób przyrządzenia:
1. Rybę skropić sokiem z cytryny.
2. Zioła zawinąć w kawałek płótna.
3. 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni, włożyć rybę, smażyć 7-10 min.
4. Resztę oleju rozgrzać na drugiej patelni, zrumienić cebulę, dodać pomidory i czosnek, posolić, włożyć zioła, smażyć na małym ogniu przez 10 min.
5. Dodać rybę, wrzucić rodzynki i oliwki, smażyć na małym ogniu 10 min. 6. Zdjąć z ognia, wyjąć zioła. Potrawę skropić octem.