Składniki:
• ok 400 g. grzybów (oczyszczonych)
• 3 łyżki oliwy
• ząbek czosnku – drobno posiekany
• 1-2 małe suszone czerwone papryczki chili
• sol i świeżo mielony pieprz
• sok z połówki cytryny
• ok. ½ kg spaghetti
• trochę tartego parmezanu,
• siekana natka pietruszki
• kawałek masła
Wykonanie:
Oczyścić grzyby, cienko pokroić na równe plasterki (większe przekroić na pół lub ćwiartki). Rozgrzać mocno oliwę na patelni i wrzucić grzyby. Szybko i krotko smażyć mieszając, wsypać czosnek, chili i troszkę soli, nie za dużo, aby nie zepsuć smaku grzybów, b. ważne.
Smażyć 4-5 min, ciągle mieszając. Zgasić ogień, wlać sok z cytryny, zamieszać, przyprawić do smaku.
W międzyczasie ugotować makaron w słonej wodzie na półtwardo (al dente). Odcedzić, dodać do grzybów z serem i natka pietruszki, lekko wymieszać. Zaraz podawać nie zostawiając ani troszkę grzybów na patelni i posypać znowu natka i serem.
1 comment for “Spaghetti z leśnymi grzybami.”