Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Calzone.

Składniki:


Przepis na podstawowy chleb:
• 1 kg. mąki na chleb
• 625 ml cieplej wody (ponad ½ l)
• 30 g drożdży świeżych lub 7 g. suszonych (opakowanie)
• 2 łyżki cukru,
• sól
• trochę maki do podsypania
Nadzienie:
• 2 młode cukinie pokrojone i grillowane (może być podsmażona)
• 2 środki karczochów podsmażone tak samo i pokrojone
• spora garść czarnych oliwek
• spora garść suszonych pomidorów
• kilka plastrów szynki parmeńskiej
• pęczek bazylii (listki porwać)
• troszkę oliwy z oliwek
• octu ziołowy
• 1 kulka świeżego (z płynu) sera mozarela, w kawałkach
• spora garść utartego parmezanu
• 2 świeże pomidory
• 5 dkg sera żółtego -najlepiej chedar
• trochę oliwy extra virgin
• świeżo mielony czarny pieprz
• sól

Wykonanie:

chleb:
Wsypać make na stolnice robiąc spore wgłębienie na środku. Wlać polowe wody do niego, dodać drożdże, cukier i sol, rozmieszać widelcem.
Stopniowo powoli zgarniać mąkę do środka od wewnątrz, aby woda nie wyciekała ze środka. Kiedy uzyska się konsystencje „gęstej papki” – dolać resztę wody. Mieszać dalej do gęstej konsystencji jak przedtem i teraz zagarnąć resztę maki, wyrabiając tak, aby się ciasto nie lepiło do rak, podsypując mąką stolnice i ręce.
Czasem trzeba dodać mniej lub więcej wody ( w zależności od maki), wyrabiając ciasto do właściwej konsystencji. Dalej mocno wyrabiać przez 4-5 minut aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące. Ukształtować w kulę i umieścić w misce, nakryć plastikowa folia i umieścić w ciepłym miejscu (bez przeciągu) na około pół godziny albo do podwojenia się objętości ciasta. Jest to konieczne dla uzyskania dobrej jakości ciasta.
Nagrzać piekarnik do 180 C. Posiekać i wymieszać wszystkie składniki nadzienia i doprawić do smaku. Podzielic ciasto na 8 kawałków, wyrobnic kule, potem rozwałkować na nieregularne kształty grubości ok. pół centymetra. Na każdym placku umieścić kopiasta łyżeczkę nadzienia po środku, brzegi ciasta zwilżyć woda, złożyć razem jak pierogi i dobrze zlepić. Można posłużyć się widelcem potem dla ozdoby albo ozdobnie "szczypać" brzeg palcami.
Posypać wszystkie mąka i ułożyć na wysypana mąką blaszce. Zostawić na 5 min i potem lekko pociąć wierzchy, aby para miała ujście w czasie pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut na złoto i smakowity wygład, wystudzić.

1 comment for “Calzone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *