Składniki:
Przepis na podstawowy chleb:
• 1 kg. mąki na chleb
• 625 ml cieplej wody (ponad ½ l)
• 30 g drożdży świeżych lub 7 g. suszonych (opakowanie)
• 2 łyżki cukru,
• sól
• trochę maki do podsypania
Nadzienie:
• 2 młode cukinie pokrojone i grillowane (może być podsmażona)
• 2 środki karczochów podsmażone tak samo i pokrojone
• spora garść czarnych oliwek
• spora garść suszonych pomidorów
• kilka plastrów szynki parmeńskiej
• pęczek bazylii (listki porwać)
• troszkę oliwy z oliwek
• octu ziołowy
• 1 kulka świeżego (z płynu) sera mozarela, w kawałkach
• spora garść utartego parmezanu
• 2 świeże pomidory
• 5 dkg sera żółtego -najlepiej chedar
• trochę oliwy extra virgin
• świeżo mielony czarny pieprz
• sól
Wykonanie:
chleb:
Wsypać make na stolnice robiąc spore wgłębienie na środku. Wlać polowe wody do niego, dodać drożdże, cukier i sol, rozmieszać widelcem.
Stopniowo powoli zgarniać mąkę do środka od wewnątrz, aby woda nie wyciekała ze środka. Kiedy uzyska się konsystencje „gęstej papki” – dolać resztę wody. Mieszać dalej do gęstej konsystencji jak przedtem i teraz zagarnąć resztę maki, wyrabiając tak, aby się ciasto nie lepiło do rak, podsypując mąką stolnice i ręce.
Czasem trzeba dodać mniej lub więcej wody ( w zależności od maki), wyrabiając ciasto do właściwej konsystencji. Dalej mocno wyrabiać przez 4-5 minut aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące. Ukształtować w kulę i umieścić w misce, nakryć plastikowa folia i umieścić w ciepłym miejscu (bez przeciągu) na około pół godziny albo do podwojenia się objętości ciasta. Jest to konieczne dla uzyskania dobrej jakości ciasta.
Nagrzać piekarnik do 180 C. Posiekać i wymieszać wszystkie składniki nadzienia i doprawić do smaku. Podzielic ciasto na 8 kawałków, wyrobnic kule, potem rozwałkować na nieregularne kształty grubości ok. pół centymetra. Na każdym placku umieścić kopiasta łyżeczkę nadzienia po środku, brzegi ciasta zwilżyć woda, złożyć razem jak pierogi i dobrze zlepić. Można posłużyć się widelcem potem dla ozdoby albo ozdobnie "szczypać" brzeg palcami.
Posypać wszystkie mąka i ułożyć na wysypana mąką blaszce. Zostawić na 5 min i potem lekko pociąć wierzchy, aby para miała ujście w czasie pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut na złoto i smakowity wygład, wystudzić.
1 comment for “Calzone.”