Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba po grecku

Skład:

  • 1 kg ryby ( sandacz, szczupak)
  • olej sojowy lub słonecznikowy
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 75dkg warzyw mieszanych ( marchewka, pietruszka, seler, por )
  • ½ – 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 szklanka rosołu
  • cynamon
  • kilka goździków
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • listek laurowy

Sposób przyrządzenia:
Umyta rybę oczyścić, skroić filety, podzielić na porcje, oprószyć mąką i usmażyć wkładając na patelnie z rozgrzanym olejem. Osolić. Umyte i obrane warzywa opłukać, pokroić w słomkę, włożyć do rondla, dodać kilka łyżek oleju i podsmażyć mieszając, gdy się lekko podrumienią, wlać rosół, wymieszać, osolić i dusić. Do miękkich dodać przecier pomidorowy, listek laurowy, goździki oraz kawałek cynamonu i pieprz; dusić jeszcze kilka minut. Ostudzić, dodać musztardę, wymieszać i przyprawić do smaku. Zimnymi warzywami zalać usmażoną i ostudzoną rybę. Podawać z dodatkiem pieczywa.

1 comment for “Ryba po grecku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *