Skład:
- 1 kg ryby ( sandacz, szczupak)
- olej sojowy lub słonecznikowy
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 75dkg warzyw mieszanych ( marchewka, pietruszka, seler, por )
- ½ – 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki musztardy
- 1 szklanka rosołu
- cynamon
- kilka goździków
- sól
- pieprz
- cukier
- listek laurowy
Sposób przyrządzenia:
Umyta rybę oczyścić, skroić filety, podzielić na porcje, oprószyć mąką i usmażyć wkładając na patelnie z rozgrzanym olejem. Osolić. Umyte i obrane warzywa opłukać, pokroić w słomkę, włożyć do rondla, dodać kilka łyżek oleju i podsmażyć mieszając, gdy się lekko podrumienią, wlać rosół, wymieszać, osolić i dusić. Do miękkich dodać przecier pomidorowy, listek laurowy, goździki oraz kawałek cynamonu i pieprz; dusić jeszcze kilka minut. Ostudzić, dodać musztardę, wymieszać i przyprawić do smaku. Zimnymi warzywami zalać usmażoną i ostudzoną rybę. Podawać z dodatkiem pieczywa.
1 comment for “Ryba po grecku”