Ryba smażenie w głębokim oleju, wiec potrzebne jest dużo oleju słonecznikowego.
Skład:
- 3/4 kg ryby masłowej pociętej na 2,5 cm paski
- mąka ziemniaczana
- sól morska
- 4 duże ziemniaki
Ciasto:
- 2 szklanki maki + łyżka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli morskiej.
- 1/4 łyżeczki cayenne, szczypta mieszanki przypraw ziołowych butelka ciemnego, zimnego piwa
Sposób przyrządzenia:
Z podanych składników przygotować ciasto do obtoczenia ryby, odstawić Rozgrzać olej w dużym rondlu do temp. ok. 150. Pokroić umyte ziemniaki na cienkie plastry razem ze skórką (najlepiej na tarce zwanej mandolina) i włożyć je do miski z zimną wodą. Odcedzić dobrze ziemniaki, wkładać do gorącego oleju w małych porcjach, aby pływały swobodnie i smażyć 2-3 min, wyjmować blado żółte, osączyć i zostawić w pokojowej temperaturze. Zwiększyć temperaturę oleju do 190 C, wkładać znów odłożone ziemniaki małymi porcjami i smażyć na zloty brąz – 2-3 min. Wyjąć na ruszt, posypać solą morską od razu i trzymać w ciepłym piekarniku nagrzanym do temperatury 100 stopni.
Zmniejszyć temperaturę oleju na 180 C, otaczać rybę lekko w mace ziemniaczanej, następnie zanurzać w cieście i wkładać do oleju, małymi porcjami na raz. Przewrócić raz i smażyć na złoty brąz, ok. 2 min. Wyjmować rybę, osaczyć, podawać z chipsami ziemniaczanymi i miseczką słodkiego octu.
Alton Brown (pokaz Good eat) tlum Anerite.
9 comments for “Ryba maślana z chipsami ziemniaczanymi.”