Skład:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżeczki czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku – posiekane
- 1/2kg filetu jędrnej ryby (tilapia, panga, dorsz)
- 1/4 kg dużych oczyszczonych krewetek z ogonkiem
- 1/4 kg dużych małży morskich sercówek*
- 3 pomidory włoskie (podłużne) pokrojone w kostkę
- 1/2 kg muli
- 12 ostryg
- 4 kraby gatunku śnieżne kraby albo nogi krabów podzielone na 7
- cm części *
- 2 łyżki białego wina
- ½ łyżeczki soli morskiej, szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki cienko pokrojonej bazylii i kilka łodyżek do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
W dużej, głębokiej patelni stopić masło na średnim ogniu, dodać cebule, czosnek i rybę, smażyć 1 minutę. Dodać pomidory, krewetki, małże sercówki, mule i kraby, dusić mieszając ok, 2-3 min i odwrócić rybę raz i wlać białe wino. Dodać sól, pieprz i bazylie, nakryć pokrywka i dusić do otwarcia muszli, ok. 4 min. Muszle, które się nie otworzyły trzeba bezwzględnie usunąć. Zdjąć z ognia, podzielić na 4 porcje z wywarem, podawać udekorowane bazylia.
* sercówki można zastąpić mulami, a kraby paluszkami krabowymi.
autor George Stella, tlum. Anerite