Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: frutti di more

Langusta i langustynka

  Langustynka  – osiąga długość do 20 cm. Jego różowożółty pancerz nie zmienia barwy podczas gotowania. Do jedzenia nadaje się tylko mięso z ogona. Po ugotowaniu widoczne są na nim różowe prążki. Homarce są rzadziej odławiane, niż inne frutti di mare i bardzo wysoko cenione. Można je gotować, smażyć albo piec. Podaje się je w…

Morski gulasz.

Składniki: 3 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka nasion fenkułu (włoski koper) 6 ząbków czosnku, posiekać 1 por przekrojony na krzyż, opłukany i pokrojony na krążki ok 1,5 cm 1 średnia posiekana cebula 2 łodygi naciowego selera przecięte wzdłuż i drobno pocięte 1 liść laurowy, sol i pieprz mały pęczek (4-6 łodyżek) świeżego tymianku w…

Owoce morza duszone.

Skład:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżeczki czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku – posiekane
  • 1/2kg filetu jędrnej ryby (tilapia, panga, dorsz)
  • 1/4 kg dużych oczyszczonych krewetek z ogonkiem
  • 1/4 kg dużych małży morskich sercówek*
  • 3 pomidory włoskie (podłużne) pokrojone w kostkę
  • 1/2 kg muli
  • 12 ostryg
  • 4 kraby gatunku śnieżne kraby albo nogi krabów podzielone na 7
  • cm części *
  • 2 łyżki białego wina
  • ½ łyżeczki soli morskiej, szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki cienko pokrojonej bazylii i kilka łodyżek do dekoracji