Langustynka – osiąga długość do 20 cm. Jego różowożółty pancerz nie zmienia barwy podczas gotowania. Do jedzenia nadaje się tylko mięso z ogona. Po ugotowaniu widoczne są na nim różowe prążki. Homarce są rzadziej odławiane, niż inne frutti di mare i bardzo wysoko cenione. Można je gotować, smażyć albo piec. Podaje się je w…
Tag: frutti di more
Kalmary
Kalmary po grecku
by mariola • • 0 Comments
Krewetki
Fantazja z orientalnych warzyw Bonduelle i krewetek*
by marek • • 0 Comments
* Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: (6 porcji) Mieszanka chińska – 360 g Szpinak – 120 g Szparagi zielone – 12 szt. Szparagi białe – 12 szt. Krewetki 16/20 – 12 szt. Łosoś 120 g Kiełki lucerny 36 g Czosnek 75 g Imbir Sos sojowy Chili Miód Oliwa z oliwek Ciasto spring rolls Sposób przyrządzenia:…
Ryby
Morski gulasz.
by A. • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka nasion fenkułu (włoski koper) 6 ząbków czosnku, posiekać 1 por przekrojony na krzyż, opłukany i pokrojony na krążki ok 1,5 cm 1 średnia posiekana cebula 2 łodygi naciowego selera przecięte wzdłuż i drobno pocięte 1 liść laurowy, sol i pieprz mały pęczek (4-6 łodyżek) świeżego tymianku w…
Owoce morza
Owoce morza duszone.
by marek • • 0 Comments
Skład:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżeczki czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku – posiekane
- 1/2kg filetu jędrnej ryby (tilapia, panga, dorsz)
- 1/4 kg dużych oczyszczonych krewetek z ogonkiem
- 1/4 kg dużych małży morskich sercówek*
- 3 pomidory włoskie (podłużne) pokrojone w kostkę
- 1/2 kg muli
- 12 ostryg
- 4 kraby gatunku śnieżne kraby albo nogi krabów podzielone na 7
- cm części *
- 2 łyżki białego wina
- ½ łyżeczki soli morskiej, szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki cienko pokrojonej bazylii i kilka łodyżek do dekoracji