* Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:
- (6 porcji)
- Mieszanka chińska – 360 g
- Szpinak – 120 g
- Szparagi zielone – 12 szt.
- Szparagi białe – 12 szt.
- Krewetki 16/20 – 12 szt.
- Łosoś 120 g
- Kiełki lucerny 36 g
- Czosnek 75 g
- Imbir
- Sos sojowy
- Chili
- Miód
- Oliwa z oliwek
- Ciasto spring rolls
Sposób przyrządzenia:
Krewetki zamarynować, szpinak i czosnek podsmażyć na oliwie, a następnie wystudzony szpinak zawinąć w ciasto spring rolle. Piec 7 minut w temperaturze 145°C. Szparagi parzymy w wodzie z solą i cukrem. Mieszankę Chińską podsmażyć, doprawić solą, pieprzem i chili. Krewetki smażyć. Na środku talerza ułożyć mieszankę, na niej pionowo ustawić rozciętą rollę pomiędzy krewetkami. Całość udekorować i polać sosem.
Autor: Marcin Czekalewski