Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto kokosowe I

Składniki:


na ciasto
• 50 g wiórków kokosowych
• 6 jajek
• 10 dag cukru
• 10 dag mąki
• 10 dag utartych biszkoptów
• 1 łyżka kakao
na poncz
• 50 g cukru
• 2 łyżki wody
• 20 ml likieru pomarańczowego
• 20 ml rumu
na krem
• 1/2 l mleka
• 1 laska wanilii rozkrojona wzdłuż
• 1 cukier waniliowy
• 45 g mąki ziemniaczanej
• 3 żółtka
prócz tego
• 300 g śmietany 22-proc.
• 10 dag cukru
• 1 cukier waniliowy
• owoce do przybrania (np. mandarynki, brzoskwinie)

Wykonanie:
Na ciasto oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć na białą, pulchną masę z połową cukru.
Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać resztę cukru. Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, biszkoptami i wiórkami kokosowymi.
Ubite żółtka połączyć najpierw z pianą, a potem delikatnie z sypkimi składnikami.
Masę przełożyć do tortownicy i piec około 40 minut w temperaturze 190ºC.
Biszkopt po przestudzeniu przekroić na 3 krążki. Dwa z nich odłożyć, trzeci pokroić w kostkę i wrzucić do miski.
Na poncz wlać wodę do garnuszka, wsypać cukier i gotować, aż cukier się rozpuści, ostudzić, wymieszać z likierem i rumem. Pokrojony biszkopt skropić ponczem i odstawić na 1 godzinę.
Przygotować krem. W rondelku zagotować mleko z wanilią, cukrem i cukrem waniliowym.
Gotować na małym ogniu jeszcze 2 – 3 minuty.
Wyjąć laskę wanilii a żółtka wymieszać z mąką ziemniaczaną i 3 łyżkami ciepłej wody.
Żółtka z mąką ziemniaczaną wlać do wrzącego mleka.
Mieszając doprowadzić do wrzenia. Krem wymieszać z nasączonymi ponczem kawałkami biszkoptu.
Masą przełożyć krążki ciasta. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Posmarować wierzch i boki ciasta, udekorować owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *