Składniki:
- porcja rosołowa z kurczaka
- wołowina rosołowa 0,5 kg
- marchewka 2 szt.
- pietruszka 2 szt
- seler ¼
- kapusta włoska 1/4 gł.
- por 1 szt
- grzybki mun kilka sztuk
- sos sojowy ciemny
- sól
- pieprz
- szczypiorek (najlepiej cieniutki)
Sposób przyrządzenia:
Przygotować wywar z porcji rosołowej i wołowiny. Gotować na wolnym ogniu przez 1 godz. (ja szumu nie zbieram). Po godzinie dodać marchewkę, pietruszkę, seler, kapustę, por. Gotować jeszcze 0,5 godziny. Wybrać warzywa i mięso. Przecedzić wywar przez gazę. Klarowny wywar doprawić pieprzem i niewielką ilością soli (później dodawany będzie słony sos sojowy). Grzybki mun namoczyć w wodzie na 15 min., po czym gotować przez 18 min., odcedzić, przestudzić i pokroić w paseczki szerokości ok. 3-4 mm. Drugą marchewkę i pietruszkę pokroić w cieniutkie paseczki (na zapałkę). Na patelni rozgrzać oliwę. Wsypać pokrojoną marchew, pietruszkę i lekko podsmażyć. Warzywa powinny być tylko szkliste, muszą być chrupiące. Przygotować makaron, najlepiej najcieńsze nitki. Do talerza wlać łyżkę sosu sojowego (można więcej wg uznania), dodać makaron, porcję chrupiących warzyw i porcję grzybków mun. Zalać rosołem i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.
Przepis nadesłany na konkurs „Wspomnienie lata” przez Leszka k.