Składniki:
- 2 bakłażany
- sok z cytryny
- 1/2 kg. mielonej wołowiny
- 2 żółtka
- cebula
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- ostra papryczka
- sol
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry, posolić i skropić sokiem z cytryny. Pozostawić , aby zmiękły. Mięso wyrobić z żółtkami, przesmażoną na oleju cebulą, zmiażdżonym czosnkiem, przyprawami i papryczką posiekaną. Farsz układać na plastrach bakłażana , zwinąć w roladki, spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu do zapiekania , polać olejem i zapiec. Dodać trochę wody i dusić 10 minut. Posypać parmezanem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad.