Składniki:
- 5 plastrów schabu
- 30 plasterków salami
- przyprawa do wieprzowiny
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 duża kostka sera topionego Gouda
- sól, pieprz do smaku
- 3-4 łyżki mąki
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Schab umyć, osączyć na papierowym ręczniku, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Paprykę umyć, osączyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, wyłożyć na kotlety, dodać ¼ kostki serka topionego. Kotlety zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w talarki. Mięso podlać wytworzonym się sosem podczas smażenia i dodać marchewkę, podlać wodą i gotować pod przykryciem, aż do miękkości. Roladki wyjąć, a do sosu dodać mąkę wymieszaną z zimną wodą i zagęścić marchewkę. Podawać z kluskami śląskimi.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna