Składniki:
- 6 kotletów schabowych
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 6 plastrów szynki wieprzowe
- 6 plastrów żółtego sera gouda
Sos:
- 0,75 litra bulionu mięsnego
- 1 szklanka śmietany 18%
- 3 kostki topionego serka gouda
Sposób przyrządzenia:
Kotlety lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem do smaku, posypać uprzednio obranym i posiekanym czosnkiem. Na każdym kotlecie położyć plaster szynki, plaster sera, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. Ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Zagotować bulion, dodać odrobinę wrzącego bulionu i serki topione, rozmieszać i doprawić do smaku pieprzem. Gdy sos będzie gotowy zalać nim roladki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C około 30 minut. Podawać z ziemniakami i sezonową surówką.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna