Składniki:
- 8 plastrów cielęciny
- 4 pomidory
- 30 dkg mozzarellii
- 5 łyżek oleju
- ½ szklanki czarnych oliwek
- szczypta oregano
- ½ szklanki listków bazylii
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osączyć i pokroić na sznycle, delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Oliwki pokroić w krążki. Mozorellę pokroić w plasterki. Na połowie oleju podsmażyć mięso z każdej strony na złocisty kolor. Mięso przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Na plastrach mięsa ułożyć pomidory i oliwki, posypać oregano i przykryć plastrami mozorelli. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni C około15 minut. Gotowe danie posypać listkami bazylii. Podawać z makaronem.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna