Składniki:
- 1 szalotka
- 4 ząbki czosnku
- 1 por
- 4 podłużne pomidory
- 3 gałązki tymianku
- 4 gałązki bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 70 dag mielonej wołowiny
- ¼ szkl. orzechów
- 1 ½ szkl. ryżu arborio
- ½ szkl. wytrawnego czerwonego wina
- 4 ½ szkl. bulionu
- 1/3 szkl startego sera asaigo
- pieprz
Sposób wykonania:
- Na rozgrzaną oliwę wrzucić wołowinę po czym dodać posiekane szalotki czosnek oraz orzechy.
Całość dokładnie wmieszać i trzymać na ogniu ok. 15 minut.
Następnie z patelni odlać nadmiar tłuszczu a dodać drobno pokrojonego pora, pomidory pokrojone w kostkę oraz ryż.
Ponownie wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze przez 5 minut, wówczas wlać wino i mieszać cały czas do momentu, aż wino całkowicie się wchłonie.
Następnie dolewać stopniowo bulin nie przerywając mieszania aż ryż wchłonie cały bulion.
Na koniec zdjąć z ognia i dodać tymianek, ser oraz pieprz do smaku."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Artura C