Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z wołowiną i orzechami

Składniki:

  • 1 szalotka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 4 podłużne pomidory
  • 3 gałązki tymianku
  • 4 gałązki bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 70 dag mielonej wołowiny
  • ¼ szkl. orzechów
  • 1 ½ szkl. ryżu arborio
  • ½ szkl. wytrawnego czerwonego wina
  • 4 ½ szkl. bulionu
  • 1/3 szkl startego sera asaigo
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzaną oliwę wrzucić wołowinę po czym dodać posiekane szalotki czosnek oraz orzechy.
    Całość dokładnie wmieszać i trzymać na ogniu ok. 15 minut.
    Następnie z patelni odlać nadmiar tłuszczu a dodać drobno pokrojonego pora, pomidory pokrojone w kostkę oraz ryż.
    Ponownie wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze przez 5 minut, wówczas wlać wino i mieszać cały czas do momentu, aż wino całkowicie się wchłonie.
    Następnie dolewać stopniowo bulin nie przerywając mieszania aż ryż wchłonie cały bulion.
    Na koniec zdjąć z ognia i dodać tymianek, ser oraz pieprz do smaku.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Artura C

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *