Składniki:
- 1 szalotka
- ¼ pęczka majeranku
- 2 grube tosty
- 1 kg mielonego kurczaka
- 1 białko
- ¼ szkl. prażonych posiekanych orzechów włoskich
- ciasto na makaron
- ½ szkl. rodzynek
Sposób wykonania:
- Chleb namoczyć w wodzie po czym odcisnąć i dodać do mielonego mięsa, wówczas dodać jeszcze jajko, posiekaną szalotkę, orzechy oraz majeranek.
Całość dokładnie wymieszać.
Następnie ciasto makaronowe rozwałkować i wykroić prostokąty o wymiarach 2,5 na 5 centymetrów.
Na każdym prostokącie rozłożyć po odrobinie farszu i ciasto zawinąć w ruloniki.
Rigatoni gotować we wrzącej wodzie ok. 15-20 minut.
Przed podaniem posypać rodzynkami.
Można również polać swoim ulubionym sosem."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Artur C