Składniki:
• 30 dag wątróbek kurzych
• cebula
• 3 ząbki czosnku
• strąk czerwonej papryki
• strąk zielonej papryki
• 2 małe pory
• 4 łyżki oleju
• 10 dag mieszanego mięsa mielonego
• 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
• szklanka ryżu
• 1/2 szklanki bulionu drobiowego
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• szczypta zmielonych goździków
• szczypta pieprzu cayenne
• szczypta czarnego pieprzu
• 1/4 łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Paprykę umyć, oczyścić z nasionek, miąższ drobno pokroić. Por oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie krążki. Wątróbki opłukać w zimnej wodzie, osączyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Olej rozgrzać w dużym garnku. Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć około 5 minut. Dodać wątróbkę i mielone mięso. Smażyć, mieszając, aż mięso i wątróbki się zrumienią. Posolić. Włożyć przyprawy i ryż, wlać bulion.
Mieszając podgrzewać na ostrym ogniu 2 – 3 minuty, aż ryż będzie gorący.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.