Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z warzywami Ilony

Składniki:

  • 40 dag ryżu
  • 1 pęczek cebulki ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 8 małych karczochów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 25 dag zielonego groszku w strączkach
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 10 dag świeżego startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzanym maśle z dodatkiem 1 łyżki oliwy zeszklić posiekaną cebulkę oraz ryż, wówczas dodać posiekany czosnek oraz podgrzany bulion.
    Trzymać na małym ogniu ok. 30 min.
    W między czasie karczochy przekroić wzdłuż na pół i zalać osoloną wodą z dodatkiem soku z cytryny, gotować ok. 10 min.
    Następnie pozostały czosnek rozgnieć i razem z groszkiem i karczochami poddusić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, wówczas wlać ocet oraz 100 ml bulionu, doprawić do smaku solą i dusić ok. 5 min.
    Ryż ułożyć na talerzach, rozłożyć na nim warzywa i posypać cienkimi wiórkami parmezanu.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ilonę

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *