Składniki:
- 40 dag ryżu
- 1 pęczek cebulki ze szczypiorkiem
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki masła
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 8 małych karczochów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 25 dag zielonego groszku w strączkach
- 2 łyżki octu z białego wina
- 10 dag świeżego startego parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Na rozgrzanym maśle z dodatkiem 1 łyżki oliwy zeszklić posiekaną cebulkę oraz ryż, wówczas dodać posiekany czosnek oraz podgrzany bulion.
Trzymać na małym ogniu ok. 30 min.
W między czasie karczochy przekroić wzdłuż na pół i zalać osoloną wodą z dodatkiem soku z cytryny, gotować ok. 10 min.
Następnie pozostały czosnek rozgnieć i razem z groszkiem i karczochami poddusić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, wówczas wlać ocet oraz 100 ml bulionu, doprawić do smaku solą i dusić ok. 5 min.
Ryż ułożyć na talerzach, rozłożyć na nim warzywa i posypać cienkimi wiórkami parmezanu.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ilonę