Składniki:
- 12 plasterków cukinii opieczonej na grillu
- 1 serek camembert
- 20 dag zielonej soczewicy
- ¼ pęczka selera naciowego
- gałka muszkatołowa
- 2 ½ łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku
- 10 orzechów nerkowca
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 1 łyżeczka curry
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 2 zielone chili
- 1 pęczek kolendry
- liście rukoli
Sposób wykonania:
- Soczewicę zalać wodą z dodatkiem gałki muszkatołowej i gotować ok. 20 min po czym odcedzić i gdy ostygnie dodać posiekany seler, natkę, miętę, olej oraz 2 łyżki soku z cytryny.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie czosnek podsmażyć razem z orzechami nerkowca na rozgrzanym oleju, wówczas dodać imbir, curry i przez chwilę jeszcze smażyć po czy wlać mleczko kokosowe i trzymać na ogniu przez kilka minut, doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny, wówczas zmiksować całość na gładką pastę.
Pozostały żabek czosnku utrzeć razem z kolendrą.
Na koniec ser pokroić na 12 kawałków, które owinąć plastrami cukinii.
Udekorować rukolą oraz soczewica i skropić sosem curry oraz zielonym sosem.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Martyna