Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Serowe roladki w żółtym i zielonym sosie

Składniki:

  • 12 plasterków cukinii opieczonej na grillu
  • 1 serek camembert
  • 20 dag zielonej soczewicy
  • ¼ pęczka selera naciowego
  • gałka muszkatołowa
  • 2 ½ łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 orzechów nerkowca
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 zielone chili
  • 1 pęczek kolendry
  • liście rukoli

Sposób wykonania:

  1. Soczewicę zalać wodą z dodatkiem gałki muszkatołowej i gotować ok. 20 min po czym odcedzić i gdy ostygnie dodać posiekany seler, natkę, miętę, olej oraz 2 łyżki soku z cytryny.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie czosnek podsmażyć razem z orzechami nerkowca na rozgrzanym oleju, wówczas dodać imbir, curry i przez chwilę jeszcze smażyć po czy wlać mleczko kokosowe i trzymać na ogniu przez kilka minut, doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny, wówczas zmiksować całość na gładką pastę.
    Pozostały żabek czosnku utrzeć razem z kolendrą.
    Na koniec ser pokroić na 12 kawałków, które owinąć plastrami cukinii.
    Udekorować rukolą oraz soczewica i skropić sosem curry oraz zielonym sosem.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Martyna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *