Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z piersi kurczaka

Sposób wykonania:

  1. 2 filety z piersi kurczaka
  2. ¾ szkl ryżu
  3. włoszczyzna
  4. 1 puszka zielonego groszku
  5. 3 łyżki tartego żółtego sera
  6. olej
  7. wegeta
  8. sól

9. pieprz

 

 

Sposób wykonania:
Mięso oraz włoszczyznę zalać wodą i ugotować pod koniec doprawiając solą oraz wegetą.
W między czasie ryż zalać 2 szklankami wrzącej osolonej wody i gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut po czym go odcedzić.
Przestudzony ryż wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem , wówczas dodać jeszcze mięso ora przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut.
Zdjąć patelnie z ognia i dodać jeszcze pokrojoną marchewkę z rosołu oraz groszek.
Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego polanego kilkoma łyżkami rosołu.
Posypać jeszcze całość startym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *