Sposób wykonania:
- 2 filety z piersi kurczaka
- ¾ szkl ryżu
- włoszczyzna
- 1 puszka zielonego groszku
- 3 łyżki tartego żółtego sera
- olej
- wegeta
- sól
9. pieprz
Sposób wykonania:
Mięso oraz włoszczyznę zalać wodą i ugotować pod koniec doprawiając solą oraz wegetą.
W między czasie ryż zalać 2 szklankami wrzącej osolonej wody i gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut po czym go odcedzić.
Przestudzony ryż wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem , wówczas dodać jeszcze mięso ora przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut.
Zdjąć patelnie z ognia i dodać jeszcze pokrojoną marchewkę z rosołu oraz groszek.
Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego polanego kilkoma łyżkami rosołu.
Posypać jeszcze całość startym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 15 minut.