Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z pieczarkami, cebulą i czosnkiem

Składniki:

 

  • 4 pieczarki
  • 6 łyżek niesolonego mleka
  • 4 cebule
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 szkl. ryżu
  • 5 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 pęczek młodej cebuli
  • oliwa z oliwek np. truflowa lub czosnkowa

 

 

Sposób wykonania:
Na 5 łyżek rozgrzanego masła wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, smażyć około 2 minut po czym dodać posiekane trzony pieczarek.
Smażyć około 1 minuty, doprawić do smaku solą i wymieszać razem z ryżem.
Następnie wlać 1 szklankę bulionu i cały czas mieszając trzymać na ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn po czym znowu wlać 1 szklankę bulionu i powtarzać tą czynność do skończenia się bulionu.
Gdy wypruje już cały płyn dodać resztę masła oraz ser.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Kapelusze pieczarek pokroić na plasterki, którymi posypać risotto po rozłożeniu na talerze.
Udekorować młodą cebulka i skropić oliwą.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Alicja Bugaj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *