Składniki:
• 2 pęczki szparagów
• 250 g makaronu demelli
• 4 łyżki masła
• sok i skórka z 2 cytryn
• ½ szkl. bulionu warzywnego
• sól
• pieprz
• starty parmezan
Sposób wykonania:
Szparagi pokroić na 4 cm ukośne kawałki, które blanszować we wrzącej osolonej wodzie po odsączeniu od razu hartować w zimnej wodzie.
Następnie ugotować makaron w wodzie po szparagach po czym go odcedzić i przelać zimną wodą.
Na rozgrzane masło wrzucić skórkę z cytryny i szparagi, trzymać na ogniu do momentu, aż szparagi się zagrzeją, wówczas wlać bulion oraz dodać makaron.
Gdy makron się zagrzeje dodać sok z cytryny i doprawić do smaku solą ora pieprzem.
Przed pdoaneim posypać startym parmezanem.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Alicja Bugaj