Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z malinami

Składniki:

  • 10 dag. ryżu
  • 1/2 litra mleka
  • 25 dag. malin
  • 2 jajka
  • 3 białka
  • cukier waniliowy
  • 1/4 kostki masła + 1 łyżka
  • 1/4 szklanki cukru+ 1 łyżka

    Przygotowanie:
    Mleko zagotuj z dodatkiem soli, łyżki cukru i cukru waniliowego. Wsyp ryż i ugotuj na sypko. Masło utrzyj z 2 łyżkami cukru. Żółtka jajek oddziel od białek i dodawaj po jednym do masła. Cały czas ucieraj. Dodaj do ostudzonego ryżu. Białka 2 jajek ubij z 2 łyżkami cukru i połącz z ryżem. Formę do zapiekania wysmaruj masłem. Dno przykryj malinami i ułóż na nich ryz. Piec 30 minut w temp. 200 stopni. Pod koniec wyłóż na ryż pianę ubitą z pozostałych białek i cukru. Piec, aż wierzch stanie się złocisty.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Janina

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *