Składniki:
- 25 dag. ryżu
- 3 jajka
- pęczek dymki
- sól
- 15 dag. żółtego sera
- 1 papryczka chilli
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/2 kg. pomidorów
- 4 łyżki masła
- olej
Przygotowanie:
Dymkę, szczypior i chilli posiekaj, pomidory pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce. Na 2 łyżkach masła zeszklij połowę cebuli. Wsyp ryż, smaż chwilę po czym zalej 1/2 litrem wody, posól i ugotuj. Przestudź, dodaj bułkę tartą, jajka, sól, chilli i połowę sera. Wyrób na masę, uformuj z niej kotleciki i usmaż na oleju. Na pozostałym maśle zeszklij resztę dymi, dodaj pomidory i duś 5 minut. Dodaj szczypior i przełóż pomidory do naczynia żaroodpornego . Ułóż na nich kotleciki, posyp resztą sera i zapiekaj do zrumienienia.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Janina