Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryżowe kotleciki

 

Składniki:

  • 25 dag. ryżu
  • 3 jajka
  • pęczek dymki
  • sól
  • 15 dag. żółtego sera
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 kg. pomidorów
  • 4 łyżki masła
  • olej

 

Przygotowanie:
Dymkę, szczypior i chilli posiekaj, pomidory pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce. Na 2 łyżkach masła zeszklij połowę cebuli. Wsyp ryż, smaż chwilę po czym zalej 1/2 litrem wody, posól i ugotuj. Przestudź, dodaj bułkę tartą, jajka, sól, chilli i połowę sera. Wyrób na masę, uformuj z niej kotleciki i usmaż na oleju. Na pozostałym maśle zeszklij resztę dymi, dodaj pomidory i duś 5 minut. Dodaj szczypior i przełóż pomidory do naczynia żaroodpornego . Ułóż  na nich kotleciki, posyp resztą sera i zapiekaj do zrumienienia.

Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Janina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *