Składniki:
- 1 kalafior
- pół szklanki nasion soi
- 50g żółtego sera
- 1/2 szkl. śmietany
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- koperek
- sól, cukier, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Moczone dzień wcześniej w solonej wodzie, napęczniałe nasiona soi gotujemy do miękkości (nie rozgotować).
Kalafior oczyścić opłukać. Następnie włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru, ugotować. Po ugotowaniu wyjąć podzielić na cząstki, ułożyć w naczyniu żaroodoprnym wysmarowanym wcześniej masłem, posypać ugotowaną soją, zalać wszystko śmietaną wymieszaną z jajkiem i pokrojonym koperkiem , na wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiec.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez julias