Składniki:
- 80 dag sarniny
- 2 cebule
- 13 dag pieczarek
- 3 pomidory
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- ½ l bulionu
- 200 ml czerwonego wina
- słodka papryka w proszku
- 20 dag kwaśniej śmietany
- liście sałaty
- borówki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w kostkę, które obsmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas wrzucić do niego posiekaną cebulę i smażyć aż cebula zmieni kolor.
Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, lekko poddusić i wrzucić obrane i pokrojone pomidory.
Delikatnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie oprószyć całość mąką, zalać bulionem oraz winem.
Trzymać na ogniu pod przykryciem około 60 minut do miękkości mięsa.
Na koniec wymieszać ze śmietaną i doprawić papryką w proszku.