Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina z warzywami w winie

Składniki:

  • 50 dag wołowiny
  • 3 łyżki tłuszczu
  • 250 ml bulionu
  • 100 mi białego wytrawnego wina
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 pory
  • 4 marchewki
  • ½ selera korzeniowego
  • 1 pietruszka
  • 4 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • tymianek
  • majeranek
  • 10 dag śmietany
  • szczypiorek

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić po czym obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, wówczas zalać go 50 ml wina i 125 ml bulionu.
    Trzymać na małym ogniu około 45 minut.
    W między czasie obrać warzywa i pokroić je w kostkę.
    Po 40 minutach wrzucić warzywa razem z reszta wina i bulionu.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, majerankiem oraz bazylią.
    Gotować ostanie 25 minut.
    Na koniec wymieszać ze śmietaną i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *