Składniki:
- 50 dag wołowiny
- 3 łyżki tłuszczu
- 250 ml bulionu
- 100 mi białego wytrawnego wina
- 50 dag ziemniaków
- 2 pory
- 4 marchewki
- ½ selera korzeniowego
- 1 pietruszka
- 4 pomidory
- sól
- pieprz
- bazylia
- tymianek
- majeranek
- 10 dag śmietany
- szczypiorek
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić po czym obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, wówczas zalać go 50 ml wina i 125 ml bulionu.
Trzymać na małym ogniu około 45 minut.
W między czasie obrać warzywa i pokroić je w kostkę.
Po 40 minutach wrzucić warzywa razem z reszta wina i bulionu.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, majerankiem oraz bazylią.
Gotować ostanie 25 minut.
Na koniec wymieszać ze śmietaną i posypać posiekanym szczypiorkiem.