Składniki:
- 12 dużych pieczarek
- 1 łyżka oliwy
- ¼ szklanki drobno posiekanej dymki
- ½ szklanki tartego parmezanu
- ¼ szklanki pokruszonego miąższu świeżej bułki
- ¼ szklanki posiekanych orzechów nerkowca
- 2 łyżki koziego sera
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki oczyścić, wyciąć trzony, obsmażyć przez 5 minut na średnio gorącej oliwie, wyjąć na ręcznik papierowy aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Na pozostałym tłuszczu zeszklić dymkę, schłodzić, wymieszać z parmezanem (2 łyżki sera odłożyć), miąższem bułki, orzechami i natką. Ser kozi rozkruszyć i podzielić na 12 części wsypując do wnętrza pieczarek, dopełnić przygotowaną wcześniej pastą z sera z dodatkami. Tak przygotowane pieczarki obsypać resztą parmezanu i zapiec przez 3 minuty w bardzo gorącym piekarniku.