Składniki:
- 1/2 kg mięsa gulaszowego drobiowego
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1/4 pory
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w kostkę. Posolić, popieprzyć, posypać papryką, skropić sosem sojowym. Dokładnie wymieszać. Zostawić na 30 minut. Marchew, pietruszkę, seler utrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Porę i cebulę drobno usiekać. Rozgrzać oliwę na patelni. Podsmażyć mięso na rumiano. Do garnka wrzucić mięso, jarzyny, przyprawy, cebulę. Zalać wodą tak aby przykryła mięso. Dusić 1 1/2 godziny. Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Dodać do gulaszu. Doprawić. Podawać z kaszą ugotowaną na sypko i kiszonymi ogórkami.