Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz drobiowy z jarzynami

Składniki:

    • 1/2 kg mięsa gulaszowego drobiowego
    • 3 cebule
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1/4 selera
    • 1/4 pory
    • 4 ziela angielskie
    • 3 liście laurowe
    • 1 kostka bulionu drobiowego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
    • 1 łyżeczka mielonej papryki
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka mąki


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso pokroić w kostkę. Posolić, popieprzyć, posypać papryką, skropić sosem sojowym. Dokładnie wymieszać. Zostawić na 30 minut. Marchew, pietruszkę, seler utrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Porę i cebulę drobno usiekać. Rozgrzać oliwę na patelni. Podsmażyć mięso na rumiano. Do garnka wrzucić mięso, jarzyny, przyprawy, cebulę. Zalać wodą tak aby przykryła mięso. Dusić 1 1/2 godziny. Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Dodać do gulaszu. Doprawić. Podawać z kaszą ugotowaną na sypko i kiszonymi ogórkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *