Składniki:
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- papryka mielona
- czosnek granulowany
- olej
- 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, pieczarki, papryka)
- 1 łyżka margaryny
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka bulionu instant
Sposób wykonania:
Do mięsa wbić jajko i dodać bułkę tartą oraz posiekaną cebulę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą pieprzem, czosnkiem oraz papryką.
Z powstałej masy uformować frykadelki, które smażyć około 15 minut na rozgrzanym oleju.
W między czasie na rozgrzanej margarynie przesmażyć make, którą rozprowadzić częścią zalew z warzyw.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smakiem solą, pieprzem oraz bulionem.
Następnie dodać warzywa, podgrzać i podawać z mięsem.