Składniki:
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- papryka mielona
- olej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki jogurtu
- kwaśna śmietana
- 1 łyżka posiekanych ziół
Sposób wykonania:
- Do mięsa wbić jajko i dodać bułkę tartą, posiekaną cebulę oraz drobno pokrojoną paprykę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz paprykę.
Z ostałej masy uformować małe pulpety, które smażyć na rozgrzanym oleju.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić śmietaną oraz jogurtem.
Dodać jeszcze posiekane zioła i trzymać na ogniu około 5 minut.
Doprawić do smaku i polać mięsne kulki przed podaniem.