Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kulki mięsne w jogurtowym sosie

 

Składniki:

  • 500 g mieszanego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona
  • olej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki jogurtu
  • kwaśna śmietana
  • 1 łyżka posiekanych ziół

 

Sposób wykonania:

  1. Do mięsa wbić jajko i dodać bułkę tartą, posiekaną cebulę oraz drobno pokrojoną paprykę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz paprykę.
    Z ostałej masy uformować małe pulpety, które smażyć na rozgrzanym oleju.
    W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić śmietaną oraz jogurtem.
    Dodać jeszcze posiekane zioła i trzymać na ogniu około 5 minut.
    Doprawić do smaku i polać mięsne kulki przed podaniem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *