Składniki:
- 40 dag mielonego mięsa
- 10 dag kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1 szkl. gęstego sosu pomidorowego
- sól
- pieprz
- garść posiekanej zieleniny
- vegeta
- tarta bułka
- tłuszcz
Sposób wykonania:
- Kasze zalać wodą z dodatkiem Vegety i ugotować.
W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu po czym dodać mięso, odsączona kaszę oraz posiekaną zielenię.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
Z powstałej masy formować małe kulki, które obtoczyć w bułce tarte i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Następnie przełożyć pulpety do naczynia żaroodpornego, zalać je sosem pomidorowym.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut.Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Oskara