Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przysmak z węgierek, jabłek i gruszek

Składniki:

  • 25 dag śliwek
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 30 dag jagód czarnego bzu
  • 2 szkl. czerwonego wina
  • 10 dag cukru
  • 1 laska cynamonu
  • skórka z pomarańczy
  • 2 goździki

Sposób wykonania:

  1. Obrane jabłko oraz gruszek pokroić w słupki, śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki a z owoców bzu oderwać szypułki.
    Następnie wino z dodatkiem cukru oraz przypraw doprowadzić do wrzenia po czym wrzucić do niego wszystkie owoce.
    Trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
    Miękkie owoce wyjąć, przełożyć do salaterek a sos jeszcze raz zagotować i wówczas polać nim owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *