Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: węgierki

Octowe węgierki

Składniki: 1 kg węgierek 1 szkl octu winnego 6% 1 szkl wody 15 dag cukru kilka goździków kawałek kory cynamonu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Umyte śliwki przekroić na połówki usuwając pestki, po czym zasypać je cukrem i odstawić na 15 minut. W między czasie do rondelka wlać wodę z octem.…

Owoce w miodowym sosie z posypką

Składniki: 1 szkl. płatków owsianych łyżka masła łyżka cukru pudru 0,5 l leśnych jeżyn 0,5 l śliwek węgierek ¾ szkl. białego deserowego wina 3 łyżki płynnego miodu łyżka soku z cytryny 4 łyżki bitej śmietany Sposób wykonania: Na rozgrzane masło wsypać płatki oraz cukier puder. Trzymać na małym ogniu aż płatki zbrązowieją i staną się…

Kisiel śliwkowy z kawałkami owoców

Składniki: 1 op. kisielu śliwkowego 2 goździki 2 łyżki cukru pudru 20 śliwek węgierek Sposób wykonania: 2 szklanki wody z dodatkiem goździków i cukru, wówczas dodać śliwki przekrojone na połówki. Trzymać na małym ogniu około 3 minut. Po tym czasie śliwki odcedzić, wyjąć goździki a do wody dodać kisiel wymieszany z 2 łyżkami wody. Doprowadzić…

Śliwki z winiakiem

Składniki: 3 śliwki węgierki kieliszek winiaku 1szkl. bakalii 1 szkl. śmietany kremowej Sposób wykonania: Śliwki przekroić na pół, usuną pestki i zalać alkoholem po czym przykryć je folią aluminiową iw stawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie śliwki pokroić w paseczki i wymieszać z balikami. Przełożyć je do pucharków i polać alkoholem w…

Śliwki w syropie z brandy

Składniki: 30 śliwek węgierek 1 ½ zkl. wody ½ szkl. cukru ½ szkl. płynnego miodu ½ szkl. brandy 3 goździki kawałek kory cynamonu bita śmietana listki mięty Sposób wykonania: Wdę, miód, cukier, goździki oraz cynamon doprowadzić do wrzenia, wówczas włożyć połówki śliwek. Trzymać na małym ogniu około 3 minut. Po tym czasie śliwki wyjąć i…