Składniki:
- 20 dag soczewicy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- oregano
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- papryka w proszku
Składniki: kość z mięsem marchewka seler pietruszka liść laurowy ziele angielskie łyżka Vegety 2 cebule 200 g cienkiej kiełbasy 4 ziemniaki 200 g kiszonej kapusty 2 łyżki oleju grzybki suszone Sposób wykonania: Kości zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać pokrojoną pietruszkę, marchewkę oraz seler. Dodać jeszcze liść laurowy, ziele angielskie i Vegetę do…
Składniki: 10 dkg ryżu 25-30 dkg migdałów 1 litr tłustego mleka 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 łyżek rodzynek sól 2 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować na sypko dodając łyżkę masła. Migdały sparzyć , obrać ze skórki zmielić w maszynce. Podlać troszkę wodą aby nie powstał olej. Zagotować mleko…