Składniki:
- 2 garście młodych pokrzyw
- 1 marchewka
- 1 cebula
- łyżka mąki
- łyżka masła
- 1,5 l wywary
- 3 ziemniaki
- sól
- pieprz
- żółtko
- 2 łyżki śmietany
- łyżka soku z cytryny
Składniki:
Składniki: 3 l wody 4 kostki bulionu 3 pęczki rzodkiewek ½ pęczka koperku 3 ziemniaki ¼ kostka masła kubek kwaśnej śmietany ½ ogórka sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucić do wrzącej wody razem z kostką rosołową i gotujemy do miękkości. W między czasie rzodkiewki pokroić w plasterki i dusić je na rozgrzanym…
Składniki; rosół 3 jajka 5 łyżek mąki maggi natka pietruszki Sposób wykonania: Rosół doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. W między czasie jajka roztrzepać razem z mąką aby powstało gładkie ciasto po czym wlewać go cały czas mieszając do gotującego się rosołu. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku maggi. Przed podaniem posypać posiekaną natką…
Składniki: 2 marchewki 1 seler kawałek pora pietruszka cebula ząbek czosnku udko kurczaka 3 łyżki mleka koperek gałązka muszkatołowa sól pieprz śmietana Sposób wykonania: Udka zalać 1 l wody i doprowadzić do wrzenia po czym dodać obrane i pokrojone warzywa i gotować do miękkości. Wówczas wszystko wyjąc zostawiając tylko pietruszkę oraz seler. Wywar zmiksować i…