Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z pokrzyw Justyny

 

Składniki:

  • 2 garście młodych pokrzyw
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • 1,5 l wywary
  • 3 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka soku z cytryny

 

 

Sposób wykonania:
Posiekaną cebule zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać mąkę i zrobić zasmażkę , wówczas wrzucić posiekane pokrzywy, pokrojone w kostkę ziemianki oraz startą na tarce marchewkę.
Całość wymieszać i zalać wywarem.
Trzymać na małym ogniu do miękkości warzyw po czym doda żółtko wymieszane z sokiem z cytryny oraz śmietaną.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *