Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Zapiekanki

Pataty z gruszką z piekarnika

Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 kg patatów 4 gruszki 1 łyżeczka nasion kopru 3 łyżki masła pieprz 1 szkl. nektaru gruszkowego Sposób wykonania: Gruszki oraz pataty obrać i pokroić. Następnie formę wysmarować oliwą i układać w niej na przemian  warstwę gruszek i patatów, posypując nasionami fenkułu. Sama górę posypać pieprzem i wiórkami masła…

Zapiekana z grochu i grzybów

Składniki: 40 dag grochu 1 cebula 10 dag wędzonego boczku 5 dag suszonych grzybów pieprz 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 30 dag ziemniaki 3 jajka bułka tarta 1 łyżka oleju tłuszcz Sposób wykonania: Groch oraz grzyby zalać wodą w oddzielnych naczyniach i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w wodach w których się moczyły.…

Zapiekanka z indyka i słoninki

Składniki: 80 dag mięsa z indyka 10 dag słoniny 1 szkl rosołu tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Mięso oraz słoninę pokroić w cienkie plastry. Następnie formę wysmarować tłuszczem i układać w niej warstwami na przemian mięso ze słoniną. Każdą warstwę oprószyć solą oraz pieprzem. Ostatnią warstwą powinna być słonina. Na koniec zalać całość rosołem i…

Zapiekane śledzie z ziemniakami i pieczonym drobiem

Składniki: 20 dag filetów śledziowych 4 ugotowane ziemianki 30 dag mięsa  pieczonego drobiu 2 cebule 2 jaja 1 szkl. gęstej śmietany 3-4 łyżki margaryny 5 dag startego żółtego sera garść bułki tartej Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu po czym zemleć ją w maszynce razem ze śledźmi, mięsem oraz ziemniakami. Następnie dodać połowę…

Kolorowa zapiekanka

Składniki: 50 dag małych ziemniaków 3 marchewki 1 szalotka 20 dag brokułów 20 dag fasolki szparagowej 40 dag mielonego mięsa 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól pieprz 200 ml śmietany kremówki 10 dag startego parmezanu 1 łyżeczka mielonego kminku tłuszcz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie po czym…