Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Zapiekanki

Zapiekanka z boczku i jajek

Składniki: 5-6 plastrów wędzonego boczku 175 g francuskiego ciasta 5-6 jajek Sposób wykonania: Boczek pokroić w kostkę, która zarumienić. W między czasie formę wyłożyć francuskim ciastem po czym rozłożyć na nim połowę boczku. Następnie wbić na boczek jajka i przykryć resztą boczku. Z reszty ciasta wyciąć różne kształty i udekorować wierzch placka. Wstawić do perkalika…

Zapiekanka kartoflana z boczkiem i serem

Składniki: 8 kartofli 8-10 cienikach plasterków boczku 250 g sera cze dar sól pieprz Sposób wykonania: Kartofle pokroić w cienkie talarki, które gotować na parze ok. 5 minut po czym oprószyć je solą oraz pieprzem. Następnie plastry boczku ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, na nim ułożyć ziemniaki i posypać całość serem. Układać w taki sposób…

Zapiekanka z kalafiora Marzeny

Składniki: 35 dag. kalafiora 5 dag. sera pecorino 2 jajka 5 łyżek mleka łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżki tymianku łyżka płatków migdałowych pieprz Przygotowanie: Kalafiora podzielić na różyczki i obgotować w gorącej wodzie ok. 5 minut. Wyjąć, wywar zostawić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć różyczki kalafiora. Roztrzepać jajka w 150 ml. wywaru kalafiorowego, dodać mleko, kwaśną…

Łatwa zapiekanka z ziemniaków

Składniki: 2 ziemniaki 2 szkl. tłustej śmietany 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego rozmarynu sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki, które wymieszać ze śmietaną, posiekanym czosnkiem oraz rozmarynem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 45 minut.