Składniki: 5-6 plastrów wędzonego boczku 175 g francuskiego ciasta 5-6 jajek Sposób wykonania: Boczek pokroić w kostkę, która zarumienić. W między czasie formę wyłożyć francuskim ciastem po czym rozłożyć na nim połowę boczku. Następnie wbić na boczek jajka i przykryć resztą boczku. Z reszty ciasta wyciąć różne kształty i udekorować wierzch placka. Wstawić do perkalika…
Kategoria: Zapiekanki
Zapiekanki
Zapiekanka kartoflana z boczkiem i serem
by Małgorzata D • • 0 Comments
Składniki: 8 kartofli 8-10 cienikach plasterków boczku 250 g sera cze dar sól pieprz Sposób wykonania: Kartofle pokroić w cienkie talarki, które gotować na parze ok. 5 minut po czym oprószyć je solą oraz pieprzem. Następnie plastry boczku ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, na nim ułożyć ziemniaki i posypać całość serem. Układać w taki sposób…
Zapiekanki
Zapiekanka cieciorkowa z warzywami i sosem jogurtowym
by helas • • 0 Comments
Składniki: 150g cieciorki (albo namoczona prze noc i ugotowana przez 1 1/2 godz. albo z puszki sparzona) 250g zielonej fasolki szparagowej 2 łodygi selera 250g pomidorów 1 strąk czerwonej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 pęczek natki z selera lub pietruszki trochę mięty świeżej 200g naturalnego jogurtu 3 jajka 2 łyżki mąki 3 łyżki…
Zapiekanki
Zapiekanka z kalafiora Marzeny
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 35 dag. kalafiora 5 dag. sera pecorino 2 jajka 5 łyżek mleka łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżki tymianku łyżka płatków migdałowych pieprz Przygotowanie: Kalafiora podzielić na różyczki i obgotować w gorącej wodzie ok. 5 minut. Wyjąć, wywar zostawić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć różyczki kalafiora. Roztrzepać jajka w 150 ml. wywaru kalafiorowego, dodać mleko, kwaśną…
Zapiekanki
Łatwa zapiekanka z ziemniaków
by Mateusz • • 0 Comments
Składniki: 2 ziemniaki 2 szkl. tłustej śmietany 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego rozmarynu sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki, które wymieszać ze śmietaną, posiekanym czosnkiem oraz rozmarynem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 45 minut.