Składniki:
- 150g cieciorki (albo namoczona prze noc i ugotowana przez 1 1/2 godz. albo z puszki sparzona)
- 250g zielonej fasolki szparagowej
- 2 łodygi selera
- 250g pomidorów
- 1 strąk czerwonej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek natki z selera lub pietruszki
- trochę mięty świeżej
- 200g naturalnego jogurtu
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki pestek pinii
- 3 łyżki sera żółtego
- pieprz i sól
Przygotowanie:
1. Fasolka : 10 min. poddusić w niewielkiej ilości osolonej wody, odsączyć
2. Pokroić seler: plasterki, pomidory: ósemki, papryka: wydrążyć pestki – cieniutkie paseczki
3. Wymieszać wszystko z cieciorką i włożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia
4. Mięte i natkę posiekać drobniutko, rozbełtać (najlepiej w mikserze) z mąką, jogurtem i jajkami, doprawić solą i pieprzem
5. Polać warzywa sosem i posypać pestkami pinii i startym serem żółtym
4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, piec 30 minut.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez helas