Składniki: 2 szkl. kaszy jęczmiennej 25 dag włoszczyzny 2 cebule 2 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka bułki tartej sól zielenina Sposób wykonania: Kasze zalać 1 l wody i ugotować. W między czasie jarzyny również ugotować ( w całości). Następnie jarzyny odcedzić i przetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Posiekaną cebulę zeszklić po…
Kategoria: Zapiekanki
Zapiekanki
Warstwowa zapiekanka z porów i szynki
by Lidia • • 0 Comments
Zapiekanki
Zapiekanka z ryżu z wiśniami
by Ola • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl. ryżu 1 ½ szkl. mleka 1 ½ szkl. wody 500g wiśni 4 łyżki masła sól skórka z1/2 cytryny 2 łyżki cukru 3 jajka bułka tarta Sposób wykonania: Ryż zalać mlekiem i ½ szkl wody, dodać masło, skórkę z cytryny oraz sól po czym ugotować na miękko. W między czasie wydrylować wiśnie.…
Zapiekanki
Zapiekanka z ziemniaków i prawdziwków
by Marta K • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 15 g masła 1 cebula 6 dużych grzybów 1 łyżka posiekanego tymianku 1 łyżka posiekanego majeranku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 jajka sól pieprz 100 ml gęstej śmietany 400 g ugotowanych ziemniaków Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle i oleju podsmażyć posiekaną cebulę i grzyby po czym dodać tymianek,…
Zapiekanki
Młoda kapusta zapiekana
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg posiekanej młodej kapusty 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki tarty żółty ser sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, odcedzić. Ponownie zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut tak aby kapusta pozostała chrupiąca. Przyprawić. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć…