Składniki:
- 50 dag małych ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 szalotka
- 20 dag brokułów
- 20 dag fasolki szparagowej
- 40 dag mielonego mięsa
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 200 ml śmietany kremówki
- 10 dag startego parmezanu
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- tłuszcz
Sposób wykonania:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie po czym je obrać.
W między czasie marchewkę pokroić w plasterki brokuły w różyczki.
Następnie wszystkie warzywa blanszować w osolonej wodzie przez chwilę, odcedzić.
Do mięsa dodać posiekaną szalotkę, roztrzepane jajka oraz tarta bulkę.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić o smaku solą oraz pieprzem.
Z powstałej masy formować małe kulki.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemianki, mięso i warzywa.
Na sam koniec śmietanę wymieszać z parmezanem, doprawić sola, pieprzem oraz kminkiem i zalać zapiekankę,
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 min.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Iwonę